Sterk vermoeden ‘schaduw IT’ bij organisaties

Photo © JoniIsraeli.com

Zeventig procent van de ICT-managers vermoedt binnen hun organisatie cloudgebruik buiten de IT-afdeling om: schaduw-IT. Tegelijkertijd beschikt zestig procent niet over een IT-service catalogus. Dan gaan medewerkers dus zelf op zoek. Dit is een voorlopige conclusie van een onderzoek dat i³ groep heeft uitgevoerd. Enkele prille resultaten zijn gepresenteerd tijdens het event i³ groep On Air van deze IT-dienstverlener.

In de rustieke, ongedwongen omgeving van Fort Wierickerschans zijn een kleine 180 mensen afgekomen op deze klantendag van i³ groep. Zij genoten allereerst van een presentatie van Marco Gianotten met de titel ‘Digital empathy: high tech meets high touch’. Hij meent dat de IT-sector is doorgeschoten in het vastleggen van processen. In plaats van SLA’s (Service Level Agreement) ziet hij liever XLA’s (eXperience Level Agreement). “Het kan voorkomen dat alle lampjes op groen staan, dat alle technische componenten afzonderlijk uitstekend functioneren, maar dat de eindgebruiker een waardeloze ervaring heeft. Die mensen hebben een heel andere uitleg voor SLA: Secrets, Lies en Assumptions.”

Gianotten kwam met de ‘fruit-analogie’: “We moeten van een meloen – groen van buiten en rood van binnen – een kiwi zien te maken: groen van buiten en groen van binnen.”

In zijn visie is dat mogelijk door bij alle IT-plannen en –uitvoeringen de ervaring van de eindgebruiker centraal te stellen. Hij haalde daarbij Steve Jobs aan: ‘Start with the experience of the customer’.

Gianotten doet een indringend beroep op de medewerkers van een IT-afdeling om zich empathisch op te stellen en zich niet te verschuilen achter cijfertjes, procedures en regels, maar de verbinding aan te gaan met de gebruikers: van high tech naar high touch.

Sessies

Na deze oproep splitst te groep zich op om in een brede variatie sessies te volgen van de partners van i³ groep. Medewerkers van onder meer HPE, EMC, Veritas, VMware en Veeam en natuurlijk de eigen i³ groep mensen gaan in op onderwerpen rondom Hybrid Cloud Management, Dynamic Data Protection en Information Management tijdens sessies over onder andere ‘digital transformation’, ‘meldplicht datalekken’, ‘Software Defined Storage’ en ‘leveranciersonafhankelijk archiveren in de zorg (VNA)’.

Om zich daarna steeds de vraag te stellen hoe die kennis dusdanig is in te zetten dat de business eenvoudiger en effectiever zijn werk kan doen.

Onderzoek

Een onderzoek onder ICT-managers (online en telefonisch) bij klanten van de i³ groep naar het gebruik van cloud computing brengt al wat aardige resultaten boven tafel. De duiding van de antwoorden die de 120 respondenten hebben gegeven, volgt nog, maar nu al licht i³ groep een tipje van de sluier.

Zo noemt de IT-dienstverlener het opvallend dat het gebruik van cloudplatformen bij haar klanten veel vaker voorkomt dan gedacht; en ook op een grotere schaal.

Deze constatering leidt ertoe dat de aandacht van klanten voor integratie binnen de hybride omgevingen zal moeten groeien bij de projecten die i³ groep onder handen heeft of neemt.

Paneldiscussie

Een aantal uitkomsten is omgevormd tot stellingen waar een panel zich over buigt. Dit gebeurt onder leiding van cloud architect Bart Veldhuis van het bedrijf Weolcan. Deelnemers zijn Boudewijn Aelbers (VMware), Eelco Wanders (EMC), Clemens Essers (Hewlett Packard Enterprise), Driss Chhayra (Veritas) en Jonathan Wisler (Softlayer, an IBM company).

De eerste stelling luidt: ‘De meeste IT-afdelingen kunnen moeilijk voldoen aan de vraag uit de organisatie’. De deelnemers onderschrijven de waarneming dat elke onderneming wel ergens aan cloud computing doet. De volwassenheid van de IT-afdeling speelt daarbij volgens hen eigenlijk geen rol. “De meeste SaaS-applicaties – denk bijvoorbeeld aan Office 365 – zijn vrij rechttoe rechtaan. Daar heb je eigenlijk geen IT-afdeling voor nodig. De volwassenheid gaat pas een rol spelen als je cloud en on premise moet integreren”, aldus Essers.

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent het huidige applicatielandschap niet geschikt vindt om naar de cloud te gaan. De stelling luidt dan ook: ‘Het gebrek aan applicatie-integratie staat Hybrid Cloud adoptie in de weg.’ Grote onzin vindt Aelbers. “Je kunt elke applicatie naar de cloud brengen.” Chhayra voegt eraan toe dat zeker de laatste jaren heel veel oplossingen op de markt zijn gekomen om de transitie mogelijk te maken.

Cloud is meer

Uit de studie blijkt dat 80% van mening is dat een lagere TCO een (heel) belangrijk aspect van de

cloud business case is. Een aanzienlijk kleiner deel (40%) is van mening dat de verschuiving van CAPEX naar OPEX een belangrijk aspect is. Dit onderwerp maakt wel de tongen los bij de panelleden. Chhayra is het oneens met de stelling dat het streven naar lagere kosten de belangrijkste reden is om cloud computing toe te passen. “Er zijn veel meer aanleidingen.” Essers vindt ook dat deze stelling ‘de cloud te kort doet’.

Wisler komt met zo’n andere reden: beveiliging. “De cloud is veilig. Bij een eigen datacenter zijn er meer risico’s.”

Als pikante uitzwaaier de stelling: ‘Jullie hebben cloud groter gemaakt dan het werkelijk is’. Wanders reageerde hierop met de opmerking dat het eigenlijk helemaal niet om de cloud gaat, maar om de reeks innovaties die zijn aangejaagd door cloud computing.

Binnenkort publiceert i³ groep het volledige onderzoek met bijbehorende analyse.

Auteur: Teus Molenaar – Executive People


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/jansen36/domains/i3groeponair.nl/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Geef een reactie